بزرگترین نمایشگاه VISION 2016 آلمان در محل ملاقات بین المللی برای حدود 400 شرکت بزرگ و فعال در زمینه سیستم های پردازش تصویر و صنعت تصویربرداری بود که از 8 الی 10 نوامبر سال 2016 با حضور 10 هزار بازدید کننده از 58 کشور جهان برگزار شد. ارائه طیف گسترده ای از محصولات و خدمات، از جمله سنسور، پردازنده ها، کابل ها، دوربین ها، نرم افزار و ... در مجموعه سیستم ها و ماشین های ویژن مربوط به انواع کاربرد در صنایع مختلف بخصوص صنایع غذایی و آشامیدنی، دارویی، قطعه و خودروسازی و ... را می توان به عنوان یک بهره کامل از این رویداد دانست.
سیستم های ویژن در کنترل کیفیت تمام زمینه های تجهیزات پزشکی و تولید دارو استفاده می شود. توسط این سیستم ها با بررسی، اندازه گیری و رد قطعات معیوب در خط تولید به بهبود کیفیت و افزایش بهره وری می رسیم. با توجه به حساسیت موجود و نیاز به دقت بالا در تولید انواع تجهیزات پزشکی از جمله پنس، سرنگ، سوزن، قیچی و ... لازم است از سیستم های بسیار دقیق استفاده شود تا تمامی اشکال و اندازه ها و موارد مهم در یک تجهیز پزشکی به ظرافت تولید شود و در نهایت خللی در عملکرد اصلی آن تجهیز به وجود نیاید.
سنسور لیزری 3D یک فناوری مورد نیاز در صنعت که می توان توسط آن عملیات اندازه گیری با دقت میکرون ، تعیین موقعیت و ... را بر روی اشکال هندسی مختلف انجام داد.فناوری تصویر برداری 3 بعدی و پردازش آن در صنعت، امروزه کاربردی فراوان دارد و می توان از آن برای انجام عملیات اندازه گیری ، تعیین موقعیت با دقت های بسیار بالا استفاده کرد.شرکت های بزرگی در سطوح بالا به تولید سنسورها و دوربین های تصویر برداری 3 بعدی صنعتی پرداخته اند که در اینجا به معرفی تعدادی از آنها می پردازیم.
در صنایع روزمره و تولید محصولات مختلف اکثر مواقع تعدادی کاراکتر که عموما تاریخ و قیمت مصرف کننده و یا کدهای شناسایی به زبان های مختلف هستند برای تشخیص صحت کالای تولیدی، ثبت و دسته بندی محصول، شناسایی زمان مصرف محصول و غیره وجود دارد که توسط پرینترهای صنعتی چاپ و یا حک و لیزر می شود. این کاراکترها در ابعاد، فونت، شکل و رنگ مختلف هستند و بسته به نوع، دارای اهمیت ویژه ایی هستند.
پردازش تصویر شامل روشهای مربوط به دستیابی تصاویر، پردازش، آنالیز و درک محتوای آنها است که بر اساس شبیهسازی توانایی بینایی انسان با قابلیت های بیشتر براي بهبود كيفيت و بهره وري است. این فناوری می تواند ببیند، پردازش کند و تصمیمی صدها برابر دقیق تر، سریعتر و با کمترین خطا نسبت به چشم انسان بگیرد.
سیستم های ویژن با ارائه راه حل های مختلف برای تولید خودرو و تمامی قطعات مربوط به این صنعت توانسته، یک نیاز اصلی تولیدکنندگان خودرو و قطعه سازان را برطرف کند تا به کاهش ضایعات در حین تولید ، سرعت و دقت بالا و همچنین افزایش تولید دست یابند. این حضور از تولید کوچکترین قطعه خودرو تا بزرگترین آن را شامل می شود که می تواند در تمامی مراحل تولید خودرو یک نظارت دقیق و بی نقص را داشته باشد تا کلیه قطعات و در نهایت یک خودروی با کیفیت وارد بازار شود.
در گذشته نظارت و کنترل کیفی محصولات تولیدی توسط نیروهای انسانی انجام می شد اما این نظارت و اندازه گیری توام با خطای انسانی و سرعت پایین بوده که این مساله بخش قابل توجهی از راندمان کارخانجات را تحت تاثیر خود قرار می داد . به مرور زمان و افزایش قابلیت های تجهیزات اتوماسیون صنعتی نیاز به جایگزینی انسان با یک سامانه کاملا دقیق و سریع احساس می شد .
سیستم های ویژن قابل برنامه ریزی برای خواندن انواع بارکد ثبت شده بر روی محصول در خطوط تولید با سرعت های بالا طراحی شده اند ، همچنین برای تشخیص ، ثبت و دسته بندی دقیق محصول از بارکد استفاده می شود که در انواع مختلف تک بعدی 1D و دوبعدی 2D می باشد و این چاپ با سرعت های متفاوت بر روی محصول تولیدی در خطوط تولید چاپ و حک می شود.
سنسور لیزری و سیستم ویژن دو ابزار بسیار دقیق و کاربردی برای تست ابعادی بر روی قطعات و اشکال پیچیده به حساب می آیند که با دقت بالا می توانند جایگزین کولیس، گیج و انواع ابزار اندازه گیری دستی بشوند
تصاویر سنجش شده که از تعداد زیادی مربعات کوچک (پیکسل) تشکیل شدهاند. هر پیکسل دارای یک شماره رقمی (Digital Number) میباشد که بیانگر مقدار روشنایی آن پیکسل است. به این نوع تصاویر، تصاویر رستری هم میگویند. تصاویر رستری دارای سطر و ستون می باشند. ماشین ویژن علم کامپیوتر ، اپتیک ها ، مهندسی مکانیک و اتوماسیون صنعتی را شامل می شود. برخلاف کامپیوترهای بینایی که عمدتاً تمرکزشان روی پردازش تصویر machined-based می باشد، ماشین بینایی سیستم های ضبط تصویر را با استفاده از دستگاه های ورودی/ خروجی دیجیتال و شبکه های کامپیوتری یکی می کند که باعث کنترل کیفی در زمان حقیقی و برای کنترل تولید تجهیزاتی مثل ربات می باشد.
امروزه بیشتر به موضوع پردازش تصویر دیجیتال گفته میشود که شاخهای از دانش رایانه است که با پردازش سیگنال دیجیتال که نماینده تصاویر برداشته شده با دوربین دیجیتال یا پویش شده توسط پویشگر هستند سر و کار دارد.
در این قسمت با روش های پردازش تصویر بر روی یک جسم به صورت خلاصه آشنا می شویم این روش ها بسیار متنوع می باشند و هر کدام در شرایط خاص و براساس نیاز ما تعیین می شوند و برای دریافت بهترین نتیجع در یک پردازش به کمک برنامه نویس می آیند.
در گذشته نه چندان دور ، نظارت و کنترل کیفی محصولات تولیدی توسط نیروهای انسانی انجام می گردید ، اما ایننظارت و سنجش توام با خطای انسانی و سرعت بسیار پایین بوده و در نتیجه بخش قابل توجهی از راندمان کارخانجات را تحت تاثیر خود قرار می داد. به مرور زمان و افزایش قابلیت های تجهیزات اتوماسیون صنعتی Industrial Automation ، نیاز به جایگزینی عامل انسانی با سامانه ای دقیق و سریع احساس می شد . کنترل ابعاد قطعات ، تشخیص ترک یا شکستگی ، تغییر رنگ یا حروف چاپ شده روی قطعات ، تشخیص و تعیین موقعیت قطعات و اجزای آن ، اندازه گیری دقیق ابعاد و ... بخشی از وظایفی است که بر عهده سیستم های پردازش تصویر می باشد.
با توجه به حساسیت صنعت دارو سیستم ویژن بسیار کاربرد گسترده و مهمی در کنترل کیفیت و تولید انواع دارو و محصولات و تحقیقات وابسته به آن دارد. این صنایع و خطوط ملزم را می توان در گروه های مختلف دسته بندی کرد که از جمله آن :خطوط تولید شیشه انواع دارو که بسته به نوع دارو متفاوت و از رنگ ها و جنس های خاصی تشکیل شده است - خطوط تولید دارو در درجه بندی مختلف حساسیت - مهندسی پزشکی و تحقیقات نوین - خطوط بسته بندی و پک کردن دارو
کنترل ماشین آلات و تجهیزات صنعتی یکی از وظایف مهم در فرایندهای تولیدی است. به کارگیری کنترل خودکار و اتوماسیون روز به روز گستردهتر شده و رویکردهای جدید با بهرهگیری از تکنولوژیهای نو امکان رقابت در تولید را فراهم میسازد. لازمه افزایش کیفیت و کمیت یک محصول، استفاده از ماشین آلات پیشرفته و اتوماتیک میباشد. ماشین آلاتی که بیشتر مراحل کاری آنها به طور خودکار صورت گرفته و اتکای آن به عوامل انسانی کمتر باشد. امروزه استفاده از تکنولوژی ماشین بینایی و تکنیکهای پردازش تصویر کاربرد گستردهای در صنعت پیدا کردهاست و کاربرد آن بویژه در کنترل کیفیت محصولات تولیدی، هدایت روبات و مکانیزمهای خود هدایت شونده روز به روز گستردهتر میشود